Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szerelmi trófeagyűjtők veszélye

Egyesek nem érik be eggyel az ágyban vagy a szerelemben, valamiért mindig újabb kalandokat keresnek. Csak épp azt felejtik el, hogy a kiszemeltek nem biztos, hogy értékelik az effajta „kizárólagos” figyelmet.

A trófeagyűjtés nem mindig tudatos, néhányan egyszerűen szorongásból teszik, vagy csak bizonyosságra vágynak, mások pedig kihívásnak érzik. Mindegy, ki melyik típusba tartozik, ha valaki egyszerre vagy egymás után több pasival vagy csajjal van együtt, hosszú távon magának tesz keresztbe.

Én vagyok a király!
Hogyan tudod a lehető legegyszerűbben lecsekkolni, hogy mennyire vagy vonzó? Hát úgy, hogy a másik nem véleményére figyelsz. Sokan csak azért randiznak egymás után vagy egymással párhuzamosan, hogy visszajelzést kapjanak arról, milyenek is valójában. A skalp vadászok - csajok és pasik - azt hiszik, minél több embert hódítanak meg, annál ellenállhatatlanabbak.

Párkapcsolat? Minek?
A másik tipikus ok, amiért valaki képtelen egyetlen ember mellett maradni, az elkötelezettségtől való félelem. Amint komolyabbra fordulna a dolog egy csajjal vagy egy pasival, máris lelép, és menekülőre fogja.  Ilyenkor magányos, de ahelyett, hogy visszamenne korábbi párjához - vállalva, hogy hosszútávú kapcsolatba kezdhetnek - inkább újra randizni kezd.

A tiltott gyümölcs
Nincs annál vonzóbb, mint amikor egy elérhetetlen pasit vagy csajt szerez meg magának az ember. Egy párkapcsolatban élő ugyanis igazi kihívásnak számít. Így a bevállalósabbak tétovázás nélkül megpróbálják becserkészni.

A csábítás nagymesterei
Sajnos, most is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, így a trófeagyűjtőknek általában jó a fegyverkészletük, ha a hódításról van szó. Pontosan ki tudják puhatolni, kit hogyan lehet levenni a lábáról, és amint úgy érzik, célba értek - csók vagy ágy, kinek mi -, dobbantanak. Megfogni, és megtartani őket nem egyszerű, mindegyikhez más taktika kell. A siker ugyan nem garantált, de néhány trükkel nagy eséllyel vad lehet a vadászból. Fontos: 1. Legyél mindig érdekes és titokzatos, mert akkor fenntarthatod az érdeklődését. 2. Ne akard megkötni, hagyd meg a szabadságát. Ha úgy érzi, bármikor jöhet-mehet, nagyobb az esély, hogy inkább marad, mert a függetlensége nem sérült.


Az ex és az új üdvöske a láthatáron

Tudományosan megfigyelhető jelenség, milyen hatást vált ki az emberből, ha a volt pasija, csaja egy új jelölttel az oldalán vonul végig előttünk. Az abszolút depressziótól egészen a gyilkos féltékenységig igencsak széles a skála. Te melyikbe tartozol?

Általában 4-féleképpen reagálhatunk arra, ha velük szemben édesen andalog exszerelmünk újdonsült barátjával, barátnőjével: elkeseredünk, dühösek leszünk, kétségbe esünk vagy legyintünk rá. Mindez attól függ, hogyan váltunk el hajdani pasinktól, csajunktól, és mennyire viselt meg minket a szakítás. De azért összegezve mindenki besorolható valamelyik kategóriába. Ami az egészben a legszebb, hogy már-már a múlttól való elszakadás egyes fázisaival is megegyeznek a viselkedés-típusok.

Elő a zsepivel és egy doboz csokival!
Ha nagyjából ez az első dolog, ami az eszedbe jut, ha meglátod az újdonsült „párt”, akkor bizony még nem tetted túl magad a szakításon. Lényegtelen, hogy ki szakított kivel, bár az tény, ha téged hagytak ott, az jobban és tovább fáj. A diagnózis az első fázis. Ilyenkor sokan azzal vigasztalnak, hogy hamar elfelejted, mások pedig azzal a remek ötlettel állnak elől, hogy neked nem kell más, csak egy új pasi, csaj. Na igen… Ők már csak tudják. Valójában viszont pont arra van szükséged, hogy egy ideig szomorú legyél, és fájjon a szakítás. Ezzel ugyanis elindulsz a „gyógyulás” útján.
Ami gáz: Az ember persze szemet huny, ha egy barátja épp a szakítás utánni depresszió különböző fokozatait éli meg. De mindenkinek véges a türelme. Ezért ne húzd az örökké valóságig a szenvedésed, mert akkor nem csak új kapcsolatod, de barátaid sem lesznek.

Ha a kezem közé kerül…
Jól haladsz, ha már a düh szakaszába értél. Ez azt jelenti, hogy már nem sajnáltatod magad, hanem újra dúl benned az erő. Persze jelenleg a pusztító erő, ami tombol benned. Ez pedig semmiképp sem építő, ha el akarod felejteni az exedet. Használd fel a dühödet a saját építésedre. Szó szerint. Épp fel tudnál robbani? Menj el sportolni. Megnyugtat és még fogysz is. Mire ezen a szakaszon túllibbensz, olyan szálkás és vékony leszel, hogy a volt barátod, barátnőd erősen elgondolkodik azon, jól döntött-e.
Ami gáz: Ilyenkor előfordul, hogy az agressziódat mások ellen, legrosszabb esetben az exed ellen fordítod. Maradj meg a fényképtépkedésnél, és a fizikai bántalmazást, fenyegetést felejtsd el. Csak magadnak okozol ezzel kárt, neki pedig megnyugvást okozol: „Még jó, hogy elhagytam ezt az őrültet.” Ne tedd meg neki ezt a szívességet.

És velem mi lesz?
Nagyon jó!!! Ebben a szakaszban végre nem azzal foglalkozol, hogy az exeddel és az új áldozatával mi van, hanem azzal, hogy veled mi lesz. Ez jó! Bár, az már kétségbeejtőbb, hogy a választ nem tudod. De nem baj. Majd kialakul. Jobb esetben ilyenkor előkerülnek a legjobb ruhák, időt szánsz arra, hogy a külsőddel foglalkozz, mert végre MÁSOKnak akarsz tetszeni. Király!
Ami gáz: Na igen. Ez egy fordulópont a rehabilitációban. Ha valaki nem ismeri fel az ebben a fázisban rejlő lehetőségket, visszaeshet az első fázisba, és kezdi az egészet előről. Előny: még többet fogy. Hátrány: nos ezt szerintem nem kell magyarázni.

Nicsak…ő még él?
Gratulálunk! Aki ezen a szinten van, és maga mögött tudja az előző 3 lépcsőfokot, az gyógyultnak mondhatja magát. Az ex és az új látványa egyáltalán nem hat meg. És ugye ez lett volna a cél. Persze ez nem jelenti azt, hogy a múltat meg nem történté tettük, és igazából nem is történt köztetek semmi. Sőt, memória törlésről sincs szó. Ez a kettő nem megoldás, csak szőnyeg alá söprés. De ha képes vagy úgy odaállni a volt szerelmed elé, hogy egy régi szép emléken kívül semmi más nem jut róla az eszedbe, az már tökéletes eredmény.
Ami gáz: Most őszintén. Ezen a szinten el tudsz olyat képzelni, ami rossz lehet? Naná hogy nem.


Szerelem első látásra…

God knows, hányszor lehetünk szerelmesek valakibe, akivel épphogy csak egymásra néztünk.

Tuti kerültél már olyan szituba, amikor egy társaságban egy ismeretlen csajjal, pasival találkozták, és az első perctől fogva vonzódtatok egymáshoz. Nemcsak a szexi külseje fogott meg, volt benne valami – a humora, a gondolkodása, a viselkedése, vagy ahogy veled bánt –, amivel levett a lábadról.

Ilyet általában csak a moziban látsz? Pedig létezik. Kérdés inkább az, lesz-e folytatása. Vagy csak egy éjszakára szólt az egész? Mindkettő rajtatok múlik.

Hova rohansz?
Nem érdemes gátat szabni az érzelmeknek, de azért azt sem árt tudni, hol a határ. Legyél bevállalós, vagány és megnyerő, azonban jobban teszed, ha mérlegeled, mit szeretnél a másiktól, mielőtt beleugrasz valami őrültségbe. Ne feledd, egy alkalom nem elég, hogy megismerd a másikat. Ha mindketten csak szexre vágytok, tisztázzátok le egymás között. Azonban ha úgy érzitek, ennél több is lehet köztetek, ne rontsátok el már az elején azzal, hogy ágyba bújtok.

Mi sül ki belőle?
Néhány randi bőven elég ahhoz, hogy felmérd, mit érzel iránta, és ő mennyire gondolja komolyan a kapcsolatotokat. De még ha úgy is tűnik, minden a legjobb úton halad, hogy ti legyetek a legirigyeltebb páros, egy váratlan pillanatban minden összedőlhet. Ezért a rózsaszín köd ellenére próbálj meg észnél lenni. Ilyenkor mindenki a legjobb formáját hozza, így elképzelhető, hogy idővel kiderül, mégsem illetek össze. Tudj meg a másikról mindent, és engedd, hogy ő is megismerjen! Így viszonylag hamar tovább léphettek – együtt vagy külön.


Édes-kényes szerelmi háromszög

A brazil szappanoperák legkedveltebb témája, ha valaki egyszerre két embert szeret, hűtlenkedik vagy galádul elcsábítja egy másik nő, férfi szerelmét. Valljuk be, ez azért nem áll messze a valóságtól. Ami viszont érdekes, ki miért vállalja be, és mi ilyenkor a teendő.

A szitu…
Miért is alakul ki egy szerelmi háromszög? Hát ennek esetenként más az oka, de nagyjából be lehet sorolni a őket egy-egy kategóriába. Íme az okok:
1. Párkeresés stádiuma. Vagyis ugyan már kialakulóban van egy kapcsolat, de még nincs meg az a mindent elsöprő feeling, ezért még könnyen kacsintgathat az ember erre-arra. És még azt is megbocsáthatónak tartja, ha szempilla-rebegtetésnél több történik.
2. A hűtlen fél. Vannak emberek - csajok és pasik egyaránt -, akiknek egyszerűen kevés egy partner, és imádják, ha trófeákat gyűjthetnek. Ők többnyire javíthatatlanok, majd csak a korral nő be a fejük lágya. Viszont sajna ők azok, akik minden téren képesek kielégíteni párjaik igényeit.
3. A bizonytalan kapcsolat. Amikor valamelyik fél nem tudja eldönteni, hogy kilépjen-e a kapcsolatból vagy sem, a legjobb megoldást választja: megőrzi „jól működő” kapcsolatát, és közben másokkal is összeszűri a levet.

Hogyan kezeld vagy ne kezeld a triumvirátust?
1. Ha még csak most ismerkedtetek meg a kiszemelteddel, akkor még nincs akkora tét, ha kiderül róla, más csajokkal, pasikkal is ismerkedik. De nálad is előfordulhat, hogy az ő kezét fogva valaki egészen máson legelteted a szemed.

JÓ: Ha tényleg tetszik a srác, csaj, akkor engedj neki teret. Így nem csak neki hagysz lehetőséget, hogy eldöntse, veled akar-e maradni vagy sem, de te is válogathatsz még a jelentkezők között. Jobb még az elején tisztázni, képesek vagytok-e együtt maradni.

ROSSZ: Amivel nem segítesz a helyzeten, ha túlzottan a nyakára mászol a másiknak, és már most szemrehányásokat teszel neki. Ha pedig te nézelődsz, akkor ne álltasd sokáig szerencsétlent, mert az már „állatkínzás”.

2. Akik képtelen egy nő vagy pasi mellett megmaradni, azok általában jól titkolják a viszonyukat. Ettől függetlenül persze a fülünkbe juthat, hogyan csinálnak belőlünk lépten, nyomon hülyét, amit akárhogy is nézzünk, még a mazochisták sem tűrik sokáig.

JÓ: Ha a tiszta ügyek embere vagy, szembesítsd a tényekkel hűtlenkedő párodat. Állítsd választás elé: vagy te, vagy az összes többi. Melletted marad? Egy ideig még ne bocsáss meg neki. Inkább lelécel? Jobbat nem is tehetett volna veled.


ROSSZ: A hiszti, a féltékenykedési jelenteket két okból számítanak  rossz ötletnek: csak magadat alázod meg, és egyesek pont ezért csalják meg a párjukat. A bosszú pedig csak ésszerű kereteken belül édes. Ilyenkor ugyanis könnyen elborulhat az ember agya, és olyat tehet, amit később nagyon megbánhat.

3. Megesik, hogy ellaposodik a kapcsolat, és bizony ilyenkor gyakran fantáziálunk arról, hogy mással biztos sokkal jobb lenne. A megszokás miatt viszont nem szívesen hagyjuk ott a párunkat, hacsak az új szerelem nem működik 100 százalékosan.

JÓ: Érdemes elgondolkodni arról, miért nem működik a kapcsolatunk. Nem szereted már a párodat? Vagy pont ő az, aki bizonytalan? Jobb, ha megbeszélitek, ennyit megérdemeltek. Mentsd, ami menthető, és engedd el, aminek már úgyis mindegy. Ha azonban félrelép valamelyikőtök, az csak megnehezíti a békülést.

ROSSZ: Nincs annál gátlástalanabb, mint valakinek az idejét és energiáját elpazarolni, csak mert te vagy épp a partnered képtelen dönteni: előre vagy hátra. Nem beszélve az új szereplőről a körben, aki talán pont arra vár, hogy szakítsatok, és vele folytathasd az életed. A kényelem nem minden esetben a legjobb megoldás.


Maradj önmagad szerelemben!

Egy kapcsolat elején általában mindenki megpróbál megfelelni a másiknak, hogy megnyerőnek tűnjön, és minél jobb benyomást tegyen rá. Ám sokkal közelebb kerülhetnek egymáshoz, ha őszinték a másikkal.

Sokan ott rontják el a kapcsolatukat, hogy már az elején el kezdenek játszani egy szerepet, amit utána nehezen vetkőznek le. Elképzelik, milyen partnert szeretne a másik, és attól fogva nincs megállás az ördögi körben.

Ám érdemes belegondolni: tényleg egy olyan emberrel akarna bárki együtt lenni, aki nem is ismeri? Rosszabb esetben nem fogadja el olyannak amilyen? Azt hiszem, egyértelmű nemet harsogna a tömeg. És ez így helyes. Ám időnként tényleg nehéz, hogy valaki önmaga maradjon. Most megtudhatod, mik az intő jelek, és miért nem kell tovább színlelned.

Előjelek:

 1. Ha a haverok furán néznek rád, amikor a pasiddal, barátnőddel megjelensz, akkor valami nem stimmel. Azoknak, akik régóta ismernek, hamar feltűnik, ha túlzottan visszafogott vagy, feszengsz.
 2. Ez fordítva is igaz. Együtt mentek a baráti köröddel bulizni, vagy nyaralni, és hozod a formád, a csajod/pasid pedig furán néz rád. „Hát igen, cica, ilyen vagyok, amikor elengedem magamat”. Ebből már ki is derül, neki nem mutattad még meg ezt az oldaladat.
 3. A legrosszabb, ha tudod, valami nincs a helyén. Csak épp azt nem tudod, mi az. Lehet, hogy imádod a másikat, de mégsem vagy mellette teljesen boldog. Valami hiányzik? Nézz a tükörbe, ott megtalálod.

Miért mutasd meg, ki vagy?
Nem egy jó okod van arra, hogy végre fellebbentsd a fátylat az igazi természetedről.
Először: szinte biztos, hogy az első randitokon is önmagad voltál, valamiért azonban vigyázba vágtad magad. Minek? A másik nem állt volna szóba veled, ha nem jössz be neki.
Másodszor: ha végre kibújsz a szerepedből, és a csaj vagy a pasi így már nem akar veled lenni, akkor ez a kapcsolat eleve halott ötlet volt.
Harmadszor: hogy minden flottul működjön, fontos az őszinteség. Hagyj fel a színjátékkal! Úgy is téged akar.


Hogyan változtat meg a párkapcsolat?

Teljesen felesleg letagadni, mindenki megváltozik, amikor összejön élete aktuális nagy szerelmével. Valamilyen szinten ez a normális reakció egy friss párkapcsolatnál, így nincs is ezzel semmi gond. De azért felvetődik a kérdés: mégis miben változtathat meg bennünket a másik?

Az nem ciki, ha új szokásokat veszel fel, megtennéd ezt párkapcsolat nélkül is. Itt azonban más a motiváció. Nyálasan hangzik talán, de ettől még igaz: a szerelem sok mindenre rá tudja venni az óvatlan embert. De tényleg olyan nagy baj ez? Nézőpont kérdése. Vegyük sorjába, mik a leggyakoribb és legszembetűnőbb változások.

Amibe nem halsz bele
Zene:
Hacsak nem egy koncerten jöttetek össze, nagy valószínűséggel nem egyezik mindenben a zenei ízlésetek. Ennek ellenére akarva-akaratlanul is meg fogod hallgatni a csajod/pasid kedvenc számait, albumait, sőt, talán még kedvenc együttesének koncertjére is elkíséred. Ilyenkor észre sem veszed, de ragad rád valami, és idővel már vele együtt üvöltöd a refrént egy-egy buliban.
Stílus: Tuti, hogy új párod nemcsak a bájos mosolyával vett le a lábadról. Az öltözködése is közrejátszhatott, amihez te is megpróbálsz közeledni. Ezért látsz idővel annyi párt, akik ugyanolyan pulcsiban, cipőben stb. járnak. Emellett sokan gyakran átveszik párjuk szókincsét is, vagy közösen alakítanak ki egy újat, ami csak a kettőjüké.
Szabadidő:
Hogy mivel ütitek el az időt a sulin kívül, eleinte talán vita tárgya. Később viszont - ha nem ölitek meg a másikat addig emiatt - inkább közös szórakozás. Lassan megszeretitek, vagy legalábbis elfogadjátok a másik hóbortjait: biciklitúra, vitorlázás, falmászás, koncertekre járás stb.

Ami kicsinálhat
Az előbb leírtak mind szépek és jók. És ideális esetben csak attól kell megóvnod magad, hogy a pasid/csajod kedvenc öngyilkosjelölt mutatványát túléld. Azonban vannak esetek, amikor kimondottan rossz hatással lehet rád a másik. Bár elsőre bulinak tűnhet az állandó őrültködése, később igencsak megszívhatod - például ha drogokról, lógásokról, bűntényekről van szó őrültködés címen. Ha a párod képtelen miattad megváltozni, sőt, inkább magával rántana, érdemes elgondolkodnod: tényleg ez kell neked?


Szende vagy szexi legyek?

Minden pasinak más jön be. Valaki imádja az elesett, már-már butus csajokat, akik nélküle semmire sem mennének. De vannak olyanok is, akik csak a vadító szexistennőket preferálják. Hosszútávon azonban mindkettő unalmas. A kettő együtt mégis vonzó.

Hogy lehet az ember lányából egyszerre szende szűz és szexi domina? Hát…először is, mindkettő megtalálható benned. Vagy az egyik az erősebb, vagy a másik, szerencsésebb esetben azonban egyik sem.

Legyen saját egyéniséged, ez a két oldalad viszont a legnagyobb fegyvered lehet egy kapcsolatban, ha tudod, mikor melyiket kell használnod. Gondolj csak bele! Minden pasit az ujjad köré csavarhatsz percek alatt.

A szűzies
Azt hiszed a hősies lovagiasság már kihalt a pasikból? Dehogy, csak elő kell csalogatni belőlük. Vedd elő szende oldaladat, hagyd hogy megvédjen, ha valaki már csúnyán néz rád. Persze azt már egyik srác sem szereti, ha te magad uszítod rá valakire. Engedd, hogy ő tegye meg ezt a lépést, lehetőleg magától. Ilyenkor férfinak érezheti magát melletted, még akkor is, ha te számítottál a hőstettére. Imádnak magyarázni, mert ezzel bebizonyíthatják, mennyi mindenhez értenek. Kérj hát tőle segítséget!

A csábító
A női vonzerődet használhatod, ha valakit be akarsz hálózni, vagy ha már bekapta a csalit. Lehetsz kirívó anélkül, hogy közönséges lennél. Erre nem árt odafigyelni, különben kellemetlen meglepetés érhet: vadászból vad lehetsz. A hosszú pillantások, a szemkontaktus, a mosoly megadja a kezdőlöketet a pasinak, hogy kezdeményezzen. Utána már stratégia kérdése az egész. Sose dobd be magad teljesen már az elején, mert elveszti az érdeklődését irántad. Mindig csak annyit mutass meg magadból, hogy ne tudjon ellenállni neked, de még bármikor visszavonulót fújhass, ha meggondoltad magad. Igaz ez, ha egy buliban épp megismerkedtél egy sráccal, vagy ha szexelni akarsz a pasiddal.


Lóvé és love: ki fizet a randikon?

Nem feltétlenül szükséges material girl-nek, vagyis anyagias lánynak lenned ahhoz, hogy az felmerüljön benned a kérdés: ki fizet a(z első) randin? Illetve, elvárhatjuk-e pasinktól, hogy italunktól kezdve a mozijegyünkig ő finanszírozza minden óhajunkat-sóhajunkat?

A vélemények ebben a roppant kényes kérdéskörben erősen megoszlanak – és bizony valljuk be, sok esetben kultúra, életkor és neveltetés függvényében változnak.

Jó vagy rossz válasz nyilván nem létezik, mégis… érdemes számba venni a lehetséges alternatívákat.

Az amerikai lányok többsége például alapnak veszi, hogy a srác fizet: ő hívta meg, ő jött érte a kocsijával (ne feledjük, 16 éves koruktól vezetnek), ő tervezte meg a programot – tehát ő rendezi a számlát is. Tőlünk északabbra, a skandinávok – saját bevallásuk szerint – egyáltalán nem kultiválják ezt a fajta randi-kultúrát. Mi több, sértésnek veszik, ha a pasi a tárcájáért nyúl: elvégre egyenlőek vagyunk, nehogy azt higgye már, ő jobban áll anyagilag, csak mert hímegyednek született. Az angolban létezik a “to go Dutch” kifejezés, ami a kezdő nyelvtanuló hiedelme ellenére nem “hollanddá válást” jelent, hanem egész egyszerűen arra utal, hogy a számlát ki-ki maga rendezi. Ez baráti társaságban persze egyértelmű szabály, de vajon randin is ez a szokás?

A megkérdezett fiatalok a myspace-en kissé félszegen reagáltak a témára. A fiúk és a lányok egyaránt állították, hogy szerintük a legjobb, ha a friss pár felváltva vendégeli meg egymást. A magyar csajok többsége egyetértett abban, hogy “csak az üresfejű plázacicák” várják el mindig, hogy a pasi rendezze a számlát… bár bevallották, azért nekik is jól esik, ha a férfiember olykor-olykor gentlemanusként viselkedik. Szép számmal akadtak olyan hölgyek is, akik szerint ha nem is kötelező, de mindenképpen kedves gesztus, ha a pasi meghív erre-arra: azt szimbolizálja, hogy királynőként gondol rád, fontos vagy neki, adott esetben felelősségteljesen gondoskodna családjáról is. Ez pedig azért, nem egy utolsó szempont – tehát illik megbecsülni az ilyen hagyománytisztelő, családcentrikus férfiakat.


Az 5 leggyakoribb női hiba a kapcsolat elején

Fatal error, vagyis végzetes hiba. Nem csak az online világban, de az emberek közötti kommunikációban is léteznek olyan tévedések, amik akár a bimbózó kapcsolat végét is jelenthetik. Nézzük a leggyakoribbakat, amelyeket nők lépnek meg pasikkal szemben!

 • Az 1-es számú fatal error: túl korán osztod meg vele az érzéseidet

A kapcsolati szakértők valamiért szeretik azt hangsúlyozni, hogy a pasiknak nagyobb a szabadságigénye és a függetlenség iránti vágya, mint a nőknek: ez nem feltétlenül van így, elvégre egyénre válogatja a dolog, és persze ne feledkezzünk meg azokról a hímegyedekről sem, akik már a megismerkedés tizenötödik percében hozzád cuccolnának. A többségre viszont valóban jellemző, hogy amikor egy nő a kapcsolat ismerkedési fázisában szerelmet vall, gombnyomásra eluralkodik rajtuk a páni félelem. Mit akar ez a csaj, ki szeretne sajátítani magának? A férfiember ilyenkor menekülőre fogja a dolgot. Légy türelemmel!

 • A 2-es számú fatal error: túl hamar akarsz túl sokat

Amikor már kialakult közöttetek valami, ne rontsd el azzal, hogy a kapcsolatotok természetéről teszel fel kínos kérdéseket: „Te mennyire gondolod komolyan ezt az egészet?”, „Biztos, hogy nem csak szexre kellek?”, „Folyton nálad alszom, nem lenne egyszerűbb, ha hozzád költöznék?”. Felejtsük el ezeket a vallató-szeánszokat, hagyjuk inkább, hogy a kapcsolat a természetes medrében fejlődjön, a maga tempójában. Tervekről persze szabad beszélni, de a nyaggatást és az érzelmi zsarolást felejtsd el!

 • A 3-as számú fatal error: mindig ráérsz, amikor keres

Első pillantásra úgy tűnik, mintha manipulatív játszmára biztatnák, pedig nem erről van szó. Nem jó, ha állandóan a telefon mellett lógsz, és egy füttyentésre ugrasz, ha keres. A „kapd-össze-magad-és-húsz-perc-múlva-a-parkban” találkozókról mondj le, akkor is, ha már két napja azt lesed, mikor ér rá veled foglalkozni egy fél órára. Egyrészt ezzel arra neveled, hogy megadja a neked járó tiszteletet (=időben szól), másrészt pedig az agyába vésed, hogy te olyan ember vagy, akinek van élete és nem függ másoktól (pláne nem tőle). Ezért még vonzóbbnak és tökéletesebbnek fog téged tartani, mint amikor minden percben csak rá vártál, mint a Messiásra.

 • A 4-es számú fatal error: nem önmagad adod

„Nem önmagad adod” - jó, jó, ez nem a Megasztár VI., te magad tudod a legjobban, mennyire viselkedsz önazonos módon, amikor Vele találkozol. Tény azonban, hogy rengetegen - nem csak a nők, de a pasik is - helyezkednek ilyenkor olyan szerepbe, ami SZERINTÜK a másik számára rokonszenves, vonzó. Az oké, hogy igyekszel érdeklődést mutatni a foci iránt, még ha te kézi-fan is vagy, de az már nem stimmel, ha óriási futball-drukkernek adod elő magad, hogy imponálj neki, miközben azelőtt fegyverrel sem kergethettek volna a focipálya közepébe. Add magad, a gyengeségeiddel együtt, hiszen ha mást mutatsz, mint aki vagy, egy idő után összeomlik a kártyavár.

 • Az 5-ös számú fatal error: túl szexi próbálsz lenni 24/7

Ha hiszed, ha nem, értékes és időtálló kapcsolatod nem azért lesz, mert mindig tökéletes a sminked, frissen festett a hajad és a legújabb divat szerinti cuccokban mászkálsz. Nem. A tökéletes, überszexi külső rengeteg pasit vonz, de a kiegyensúlyozott kapcsolatot sokkal inkább az segíti elő, ha olyan valakit találsz, aki - bridzsitdzsónszosan szólva - úgy szeret, ahogy vagy, külső és belső tulajdonságaiddal együtt. A pasik ráadásul hülyét kapnak attól, ha nem csókolhatnak meg egész este, mert tökéletes rúzsod és remek sminket egy vagyonba került. Tehát: ne miatt fogyj/hízz/sminelj etc., hanem csak akkor, ha te érzed magad jobban ezektől a dolgoktól!


Szerelmi háborúban mindent szabad?

Ha valaki szerelmes, vagy csak úgy egyszerűen rajong a párjáért, akkor tuti nehezen viseli, ha egy harmadik is belép a képbe, és megzavarja az addig tökéletes idillt. Ilyenkor egyesek magukba roskadva várják a végkifejletet, mások viszont felveszik a kesztyűt, és harcolnak a szerelmükért. Kérdés: milyen fegyvernemben, és pontosan ki ellen harcolunk.

Ok és okozat
Miért kezdünk el harcolni a szerelmünkért? Erre komolyan válaszolni kell? Természetesen azért, mert szeretjük a másikat, és nélküle boldogtalanok lennénk. Emellett - valljuk be - többségünk meg van győződve arról, hogy a párunknak sem jó, ha nincs velünk. De miért is kerülünk ilyen szituba? Két alapvető indok van, ami miatt felveheted a kesztyűt: 1. ha valaki rárepül a pasidra, csajodra; 2. ha a pasid vagy a csajod repül rá valaki másra.

Ha valaki bekavar a képbe
Egy jó stratéga nem megy neki a betolakodónak nagy késsel, bár sokak szerint a frontális ütközet sokkal célravezetőbb, mint terveket szövögetni. De meddig mehetünk el, bármelyik megoldást választjuk? A közvetlen konfrontáció előnye, hogy hamar képbe kerül a csaj, pasi a szituval, és ha van esze, akkor nem feszegeti tovább a határokat. Emellett egyeseknek kimondottan bejön, ha harciasan lépünk fel - pasik előnyben, a csajoknál viszont őrült hisztinek tűnik. Vannak olyanok viszont, akiket nem hódíthatunk meg vagy vissza ezzel a taktikával, sőt. Inkább csak elriasztja őket a birtoklási vágyunk. A másik lehetőség, ha egyszerűen hátulról mellbe támadunk, vagyis gondosan kigondolt tervek alapján hárítjuk el a veszélyt. Ehhez a legjobb fegyver a beszéd és a testbeszéd. Minél közelebb tartózkodni a párunkhoz, vagy a betolakodóval kedves beszélgetésbe elegyedni, és célzójellegű mondatokat elcsepegtetni arról, jobb, ha távol tartja magát a párunktól. Mindezt nem képletesen értjük, hanem szó szerint.

Ha a párunk csatangolna el
Kényes szitu, ha pasink, csajunk úgy gondolja, a szomszéd kertje zöldebb, és elkalandozik egy-egy buliban, vagy társaságban. A legrosszabb megoldás ebben az esetben - megjegyeznénk: általában -, ha kapásból felelősségre vonjuk párunkat, szembesítjük tettével, egy szóval megtámadjuk. Ezzel nem leszünk előrébb. Ilyenkor kell a B-terv, vagyis az a fajta ármánykodás, amivel meggyőzhetjük csalfa barátunkat, barátnőnket, szörnyű hibát követ el, ha minket megcsal. És nem nekünk lesz rossz, hanem neki, és mi ezt nagyon nem szeretnénk. A színjáték, a kíváncsiságuk felébresztése és a szexuális élet feltüzelése ugyan némi plusz energia és időbefektetést igényel, de az eredmény többnyire biztosabb.

A fegyvernemek
Csajok: csábítás - magasan kiemelve a szexet -, érzelmi és egyéb zsarolás, szemtől szembe támadás.
Pasik: agresszió, flegmaság, a téma kerülése.


Használati utasítás pasitípushoz bulihelyen

Éjszaka, nyár, az egész város egy óriási, ingyenes fesztivál, elképesztő fazonok a tömegben mindenütt - ekkor, egy vacak rozéfröccs fölött jött az isteni sugallat, hogy bizony kéne csinálni egy jófajta skatulyázós cikket az éjszakai életben előforduló hímtípusokról. Mert sztereotipizálni jó, még ha a valóságban az ahány-ember-annyiféle elv érvényesül is, és mert miért is ne...

 • A falu bikája, akinek legjobb barátja a zselé és a kigombolt ing
Mucsajpuszta délceg lovagja maroknyi zselével hajában a party-objektum központi szegletében áll, kezét lezserül zsebében nyugtatja, lazán stíröli a csajokat a pult mellett, bázishoz közel.

Mozgása sajátos: először a medencecsontját tolja előre, karjait törzsétől tisztes távolban helyezi el, hadd látszódjon szálkás felsőteste. Fehér ingben feszít, az első négy gomb lehajtva, szőrtelen mellkasa gömböcskésre gyúrt idomokat sejtet. Beszéde rágózós, lezser, nem kedveli a sok rizsát, a márkás holmit és a vodkaredbullt annál inkább. Jellemző szófordulatok: bébi, gyúrni, megcsinálom, itt a kocsim (ő az, aki kisóvodás korában követet küld „tetszel a haveromnak” szövegezéssel).

 • Ásványvízivó kopasz gorilla, aki nem csak friss levegőt szív
Az alfahím, akinek deltás idomait anabolikus szteroidok formálják és önbizalmát szintetikus anyagok tuningolják: szigorúan nonfiguratív tetkó, napbarnított bőr, rekedtes hang, háromszögalakú felsőtest. Lassan, tűnődve sétál, mintha mindig bélsárdarabkák ékesítenék alsóneműjét, a pultnál kizárólag ásványvizet iszik, mivel a mosdóban a kelleténél gyakrabban púderozza az orrát, hogy friss maradjon zárásig - elvégre többnyire ő a kidobóember biztonsági munkatárs, ugye. Soha ne szídd a mutterját, mert a végletekig családcentrikus. Jellemző szófordulatok: na-mi-van-beszótá’, mivan, na-gyere-csak-ide-ha-mersz, anyag, szitu van, tré, fizetem-a-piád nyugi.
 • Elvont alterjóska, aki megfejti az élet értelmét
Természetes élőhelye az underground és földszagú klubvilág, a picit harmadvonalas vidéki fesztiválok. Ide tartozik a szimatszatyros, metálpólós headbanger alfaj, az Utánam, srácok című hetvenes évekbeli ifjúsági film után sztájlingolt indie-britpop arcok, valamint a mezei kiskócos bölcsészek is, akik úgy tudnak beszélni az élet értelméről reggel nyolckor a hetes busz megállójában, hogy maguk sem értik, amit mondanak. Léggitároznak, van kempingszékjük a sátorhoz, stoppolnak, ha kell. Súlyosabb esetben verseket is írnak, sok-sok gyertyával és érzelemmel a kínrímvezérelt mondatok végén. Vigyázat, öt sörtől érzelmes lesz és komoly kapcsolatot akar. Szótár: zúzni, eladta magát, már nem a régi, trú, track, album.
 • Az eltévedt geek, aki nőt csak jpg-ben lát
Zömében rpg-oldalakon ismerkedik az online fantasy gémeken szocializálódott eltévedt geek, a fórumvilág fix megmondóembere.  Nőt még csak jpg-ben látott, billentyűzete szuperéles, nyelve csetlőbotló, komplexusai bőségesek. Sokat okoskodik, a tettek mezejére csak ritkán lép, a csajozás elméleti csínját-bínját azonban tökéletesen ismeri. Kedveli a hosszú és bonyolult jövevényszavakat és idegen kifejezéseket, de úgyse érted mit mond, hiszen rendszerint motyog, dadog, tikkel és elharapja a mondatok végét.
 • A beszólós-csajozós, akinek mindig muszáj frappánsat mondania
Ő az, aki nem tud úgy elhaladni nőnemű egyed mellett, hogy ne tegye szóvá: „isteniek a lábaid”, „jók a melleid”, otrombább esetben durvább szövegkörnyezetbe ágyazva mindezt - pláne haverok előtt, ocsmány röhögéssel kísérve. A bunkóbb fajta szórakozóhelyen mögéd áll, simogat, dörgölőzik, gátlástalanul taperol, mert úgy érzi, megteheti, a bulizó nőstény szabad préda, míg asszonyállat élete a Kinder-Kirche-Küche hármas köré szerveződik. Szereti pörgetni a kulcsát, szívesen demonstrálja, ki ő, mije van és mit ért el, még italt is fizet, ha horogra akadt valami echte plázabitch.
 • Az instant lovag, akinek „nem arra kellenél”
Húsz perce csevegtek, te már lépnél, ő azonban még legutóbbi nagy csalódását ecseteli szívszaggató részletességgel, amit később úgy nyugtáz, milyen jót beszélgettetek. Bárkire rákattan, aki szóba áll vele, lehetsz leszanált állapotban éppen, az instant lovag pár ital után Élete Egyetlen Szerelmét látja benned akkor is, ha a megélénkülő északi szél a beszélgetés egyetlen témája. Kedvelt szófordulatok: tudod-hogy-én-nem-vagyok-olyan, nekem-tényleg-nem-csak-arra-kellenél (más kérdés, hogy még ő se tudja, mire), mi-ketten-megpróbálhatnánk-együtt, úgysem-vennéd-fel-a-telefont-holnap, gyere-velem-Olaszországba-lakókocsival.
 • Itt csak a listának van vége, de…

És persze akad még további négymilliárd férfiegyed, akik nélkül azt sem tudnánk, hova legyünk, mi nők, mert hiszen szeretjük őket szerelemmel, szeretettel, barátsággal, vággyal, tisztelettel - és ahogy csak lehet azokat a pasikat, akik az életben körülvesznek minket… még ha szeretünk is csipkelődni velük néhanapján, egy-egy rozéfröccs mellett a Gödör Klub kertjében, pikáns beszólások tengerében.


Szembeszéd - Mit árul el a testünk?

Azzal, hogy az ember megtanult beszélni, elsajátította a hazudozás, megvezetés, csábítás képességét is. Egyetlen dolgot viszont elfelejtettünk megtanulni: attól még, hogy mondunk valamit, a testünk másról árulkodhat. Most elárulom, hogy vághatod le, ha valaki hazudik.

A testet a természetes és őszinte viselkedésre találták ki, minden problémát jelez. Arra viszont nincs felkészülve, hogy az ember neki áll lódítani, vagy elrejteni valódi véleményét. Ilyenkor önálló életre kel, és nagyon gyorsan elárul bennünket. Persze ehhez az is kell, hogy a másik ember vegye a testünk jeleit, különben nincs félni valónk.

Mi árulhat el minket?
Röviden összefoglalva: szinte minden. Az arc rezdülései, a kezünk, lábunk, a testtartásunk mind az igazi érzéseinkről, félelmeinkről árulkodnak. És van egy rossz hír: vannak, akik ezt olvasni is tudják. Ott van mindjárt Dr. Cal Lightman a Hazudj, ha tudsz című sorozatból. Állat lehet viszont, ha te vagy az, aki elől semmit sem lehet elrejteni.

Mire figyeljünk?
1. Távolság
Figyeld meg, milyen messze ül tőled a másik. Ha több, mint egy méter van köztetek, és valahányszor közelebb mennél, ő eltávolodik, az a bizalmatlanságát és az érdektelenségét jelezheti. Ha viszont nem távolodik el a közeledéseddel sem, az épp az ellenkezőjét jelenti.

2. A fejtartás
Az enyhén félredöntött fej az érdeklődést jeleneti, vagyis jó vagy a másiknál. Ha beszéd közben lehajtja a fejét, az több dolgot is jelenthet: szégyellős, rejteget valamit, vagy egyszerűen csak elgondolkodott. Ez attól függ, hogy az arcán milyen jeleket látsz, és az egész testével hogyan viselkedik.

3. A tekintet
Ha valaki folyamatosan elkapja a tekintetét, majd újra a szemedbe néz, valószínűleg hazudik. Azért nem képes folyamatosan a szemedben nézni, mert attól tart, azzal felfedi a titkát. Ha viszont tartja a szemkontaktust, az annak a jele, hogy érdeklődik irántad - kivéve persze, ha a tekintete üveges. Akkor elképzelhető, hogy nyitott szemmel alszik, amíg te beszélsz. Nem figyel rád az, aki - miközben beszélsz hozzá - egyáltalán nem néz a szemedbe, inkább csak nézelődik. A kitágult pupillák az érdeklődést jelentik. Ha rákérdezel, mit csinált tegnap, figyeld meg, merre néz: ha jobbra, akkor megpróbál visszaemlékezni, ha balra, akkor épp most talál ki valamit, ami minden, csak nem igaz.

4. Tükrözés
Hogy ez mi? Ha valaki megismétli, amit mondasz, esetleg utánozza a gesztusaidat, mimikádat, az valószínűleg azért teszi, mert így jobban rögzülnek benne, amiket mondtál. Ez is biztos jele, hogy nem engedi el a füle mellett, amiket mondasz.